İsrafın boyutu açıklandı: Günde 4.3 milyon

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıklamasına göre dünyada bir yılda üretilen gıdanın 3’te 1’i çöpe gidiyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Hastaoğlu ise yaptığı açıklama ile dünyada bir yılda 1.3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirtti.

Gıda israfını engellemek için gıda dönüşümü ve tüketici eğitimi gerektiğini söyleyen uzmanlar, gıda konusunda bu kadar büyük bir israfın olmasın lojistik problemlere, paketleme problemlerine, tüketici alışkanlıklarına ve üretim fazlasına bağlıyor. Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, herkesin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin ekmek israfındaki verilerini ise bilinçsiz tüketici sebebiyle olduğunu açıkladı.

”EN ÇOK EKMEK İSRAF EDEN ÜÇÜNCÜ ÜLKEYİZ”

Hastaoğlu, en çok ekmek israf eden üçüncü ülke olduğumuzu belirtirken, ”Gıda bizim gezegenle aramızda kurduğumuz en önemli bağ. Gıda israfı, tüketilebilir düzeyde ki gıdanın ya tüketilmez hale gelmesi ya da son kullanma tarihinin geçmesiyle birlikte artık insanların tüketemeyeceği aşamaya gelmesi demektir. Dünyada üretilen gıdanın 3’te 1’i israf ediliyor. Bu durum tüketilmeden israf olması demek. Hasattan son tüketiciye kadar herkesin sorumluluğunda olan, bu süreç içerisinde herkesi etkileyebilecek sadece gıda üreticisini değil hem çevreyi hem doğayı hem de gelecek nesilleri etkileyecek unsurlar arasında yer almakta. 2023 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıkladığı rapora göre yılda 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Ülkemizde ise günde 4.3 milyon adet ekmek israf ediliyor. Genel olarak bakıldığında dünyada üretilen gıdanın 1/3’inin israf edilmesi çok büyük ve ciddi bir oran. 2050 yılında nüfus artışıyla gıda ihtiyacımızın yüzde 60 oranında artacağı ön görülmekte. Biz gıda israfının yarısını bile engellesek 2040 – 2050 yıllarında yaşanması muhtemel olan gıda savaşının da önüne geçebilir” ifadelerini kullandı.